Çocuk Sahibi Olmanın Çift ilişkisine Etkileri
Çocuk Sahibi Olmanın Çift ilişkisine Etkileri, Çocuk Sahibi Olmak, Çocuk Evliliği etkiler mi?,bebek sahibi olmak evliliği nasıl etkiler?Çocuk sahibi olduktan sonra ilişki bozulur mu?, Evlilik Psikoloğu, Çift Psikoloğu, Evlilik Terapisti, Çift Terapisti, İlişki Sorunları, Psikolog, Boşanma, Evlilik Sorunları
Çocuk Sahibi Olmanın Çift ilişkisine Etkileri : Yeni Bir Birey, Eski Bir Sisteme Karşı
Çocuk sahibi olmanın çift ilişkisine etkileri sürecin en başından sonuna doğru farklılıklar gösterir. Çocuk sahibi olacağını duyan çiftler için bu haber hiç kuşkusuz ilk başta mutluluk ve heyecan veren bir haberdir. Bununla birlikte zamanla çocuk sahibi olmanın çift ilişkisine etkileri süreç içerisinde farklı kaygılara nenden olur: Yeni bir üye olarak çiftin ilişkisine dahil olan bebek, bir süre sonra ne olur da çift için huzursuzluk veya kaygı kaynağı olmaya başlar? Evlilik ilişkisi nasıl değişim ve dönüşüm geçirir? Çiftler neden bu dönem daha fazla sorun yaşamaya başlar? İlişkilerinde yer açtıkları bebek neden çift için kriz oluşturmaya başlar?

Çocuk Sahibi Olmanın Çift ilişkisine Etkileri: Her Adımda Faklı Bir Ses.
Çift İlişkisinde ve Evlilikte Bebeğin Doğumu ile Başlayan Değişim
Bebek ile beraber ilişkideki tüm dengeler, sınırlar, kurallar ve roller değişmeye başlar. Bebekle beraber çiftin ilişki yeniden bir biçim alır. Ev içinde paylaşılan sorumluluklar, bebeğin bakımı, finansal görevler, sosyal çevre ve geniş aile ile ilişkiler gibi birçok durum yeniden şekillenir. Bu dönem çiftin, kendi anne ve babaları ile olan ilişkileri de yeniden gözden geçirilir.
Çocuk Sahibi Olmanın Çift ilişkisine Etkileri, Evlilik Terapisi, Çift Terapisi, Evlilik Psikoloğu, Çift Psikoloğu, Evlilik Terapisti, Çift Terapisti, İlişki Sorunları, Psikolog, Boşanma, Evlilik Sorunları, Çocuk Sahibi Olmanın Çift İlişkisine Etkileri
Çift ve Evlilik İlişkisine Diğer Kişilerin Dahil Olması
Bakım konusunda yardım arayışı içinde bulunan anne ve baba ilişkilerine üçüncü olarak aldıkları bebekle beraber diğer kişileri anneanne, babaanne ve dedeleri de dahil etmek durumda kalırlar. Ev giderek kalabalıklaşmaya başlar. Bir süre sonra çift, kendi çekirdek aile sınırlarını koruma ve gerekli dengeyi sağlama konusunda güçlük yaşamaya başlar. Bu sebeple bu dönem çekirdek aile ile geniş aile arasında dengeyi kurabilmek adına yakınlık-uzaklık gibi kuralların yeniden gözden geçirilmesi gerekir.
Üçüncü Bir Birey Olarak Yeni Doğan Bebek
Çocuk sahibi olmanın çift ilişkisine etkileri en açık şekilde iki kişilik olan çift sistemine olan etkileridir. İki kişilik sisteme dahil olan bebek, üçüncü olarak ilişkideki dinamikleri yeniden şekillendirir. Anne tüm ilgisini ve dikkatini yeni doğan bebeğe vermek durumunda kalır. Baba ilk başlarda anne ile çocuk arasındaki bu ilişkiye hayranlık duyabilir. Ancak aynı zamanda anne ile çocuk arasındaki duygusal bağın kuvvetli olduğunu gören baba, bu ikili sistemde kendini üçüncü olarak görmeye ve kendini dışlanmış hissetmeye başlayabilir. Babanın dışlanıyorum şeklinde yaşadığı kaygı ve ihmal edilme hissi çiftin ilişkisinde bir krize neden olabilir. Çocuk doğmadan önce sevgili olan çiftler çocukla beraber birbirlerine bakış açıları değişebilir, birbirlerini anne ve baba olarak görmeye başlarlar.
Bebeğin Doğumuyla Başlayan Kaygılar
Kadın hamilelik dönemi sebebiyle bedensel olarak yaşadığı değişim sebebiyle eşi tarafından yeterince sevilmeyeceği ya da beğenilmeyeceği gibi kaygılar yaşamasına neden olabilir. Aynı odada uyuyan bebeğin geceleri uyanmaları, bebeğe gösterilen bakım sonrası yaşanılan yorgunluklar çiftin birbirinden uzaklaşmalarına ve dolayısıyla cinselliğini de etkilemeye başlayabilir. Bu dönemde pek çok çift, bebeğin ilişkiye dahil olması ile beraber yaşadıkları değişime uyum sağlamada zorluklar yaşayabilir, yaşanılan zorlukların üstesinden gelebilmek, yaşanılan sorunların krize dönüşmeden çözebilmek için çocuk sahibi olmaya karar verdikleri dönem veya sonrasında çift terapistinden destek almaları yararlı olacaktır.
İlgili Diğer Yazılar
Evlilik Terapisi Yöntemleri ve İlişki Sorunları
Aile ve Çift Terapisi ve ilişki Danışmanlığı
ilişki Sorunları ve İlişki Sorunlarıyla Başa Çıkma Yolları
Boşanma, Ayrılık ve Psikolojik Sonuçları
Çift Terapisi ve Çift ilişkisine Faydaları
Çocuk Sahibi Olmanın Çift ilişkisine Etkileri, Evlilik Terapisi, Çift Terapisi, Evlilik Psikoloğu, Çift Psikoloğu, Evlilik Terapisti, Çift Terapisti, İlişki Sorunları, Psikolog, Boşanma, Evlilik Sorunları, Çocuk Sahibi Olmanın Çift İlişkisine Etkileri
[…] Kaynak: Lunar Psikoterapi […]
[…] Çocuk Sahibi Olmanın Çift ilişkisine Etkileri […]
[…] Çocuk Sahibi Olmanın Çift ilişkisine Etkileri […]
deneme yorum
Olumlu
deneme yorum
Olumlu
Comments are closed.