Hamilelik Psikolojisi ve Doğum Sonrası POSTPARTUM Psikolojik Sorunlar

Hamilelik Psikolojisi ve Doğum Sonrası POSTPARTUM Psikolojik Sorunlar, Hamilelik Psikolojisi, ilişki Danışmanı, ilişki Uzmanı, ilişki Psikoloğu, ilişki Uzmanı Moda, Çift Terapisti Kadıköy, Doğum sonrası psikoloji, anneliğe hazırlık, annelik psikolojisi, Hamilelikte Psikolojik Destek, Hamilelikte Terapi
Hamilelik Psikolojisi ve Doğum Sonrası POSTPARTUM Psikolojik Sorunlar
Hamilelik, doğum ve doğum sonrası dönemde annenin psikolojik durumu ve değerlendirmesi, annenin ve bebeğin sağlığı için oldukça önemlidir. Kadınlar 18-45 yaşları arasında psikolojik bir rahatsızlık geçirmeye daha eğilimlidirler, bu da çocuk doğurma ve büyütme dönemine denk gelmesi açısından dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Anne olmayı planlayan bir kadının geçmişinde psikolojik rahatsızlık varsa ya da güncel olarak rahatsızlığı devam ediyorsa bir ruh sağlığı uzmanı ile görüşmesi önemlidir. Psikolojik sorunlar, kadın için hamilelik ve hamilelik sonrası dönemi zorlaştıracağı gibi anne karnındaki bebek ve aile için de bazı olumsuz etkilere neden olacaktır.

Hamilelik Psikolojisi ve Doğum Sonrası POSTPARTUM Psikolojik Sorunlar--
Hamilelik Psikolojisi ve Doğum Sonrası POSTPARTUM Psikolojik Sorunlar–

Hamilelik ve Depresyon

Depresyon tedavisinde olan kadınların üçte biri depresyona ilk defa hamilelik esnasında yakalanmıştır. Bu bulgular, hamileliğin bütün kadınlar için mutlu ve keyifli bir dönem olduğu algısını yıkmaktadır. Hamilelik sırasında antidepresan ilaçların kullanımının fiziksel olarak oldukça olumsuz sonuçları olması hamile kadın ve eşi için depresyonla baş etmeyi zorlaştırmaktadır. Böyle bir durumda sağlıklı bir gebelik için psikoterapi desteği alınmalıdır. Bireysel terapi ya da hamile kadının eşinin de seanslara katılacağı çift terapisi, hamilelik ve sonrası dönemde psikolojik ve dolaylı olarak da fiziksel sağlık için oldukça faydalı olacaktır. Çalışmalar, psikoterapi uygulamasının hamile kadının duygudurum bozukluklarını tedavi etmede oldukça etkili olduğunu bulmuştur.
Birçok kadın hamileliğin altıncı haftasına kadar hamileliklerini fark etmedikleri için bu esnada eğer varsa psikiyatrik ilaç kullanımı devam etmektedir. Bu dönem bir yandan da düşük için en riskli dönemdir.

Depresyondaki hamile kadın tedavi edilmezse yoğun psikolojik stres ve intihar riski ile anneliğe geçişe hazırlık aşamasında büyük zorluklar oluşabilir. Hamilelik esnasında antidepresan ilaçları bırakmak zorunda kalan kadınların çoğunun durumu psikolojik olarak kötüye gider. Kronik depresyon geçmişi olan kadınlar için kötüye gidiş ihtimali daha yüksektir. Tedavi olmayan depresyonun anne karnındaki bebeğe birtakım etkileri olabilmektedir: Erken doğum riski, küçük kafa çevresi, düşük APGAR skorları (yeni doğmuş bebeklerin ilk değerlendirmeleri).

Hamilelik Psikolojisi ve Doğum Sonrası POSTPARTUM Psikolojik Sorunlar
Hamilelik Psikolojisi ve Doğum Sonrası POSTPARTUM Psikolojik Sorunlar

Hamilelik Döneminde Kaygı

Cinselliğe yönelik bir travma yaşamış kadınlar için hamilelik ve buna bağlı jinekolojik muayeneler travmayı hatırlatıcı nitelikte olabilir. Hamile kadın, anksiyetesinin tetiklenmesiyle birlikte bu kontrollerden kaçınabilir. Anksiyetenin tedavi edilmemesi, kaçınma davranışının sürmesi, fiziksel bazı sorunların tespit edilememesine neden olabilir.

Doğum yapmak, bazı kadınlarda kontrolden çıkma ve gerçeklikle bağlantıyı yitirme korkusu ve kaygısı yaratabilir. Bu duyguların anlaşılması, kelimelere dökülebilmesi ve güven hissinin kazanılabilmesi için psikoterapi uygulaması gereklidir.
Hamilelik Psikolojisi ve Doğum Sonrası POSTPARTUM Psikolojik Sorunlar, Hamilelik Psikolojisi, Psikolog, ilişki Uzmanı Taksim, ilişki Psikoloğu Cihangir, ilişki Uzmanı Mecidiyeköy, Çift Terapisti Gümüşsuyu, Aile Terapisti Kadıköy, Çift Terapisti Şişli, Hamilelikte Psikolojik Destek, Hamilelikte Terapi
Hamilelik ve Psikolojik Rahatsızlıklar

Duygu düzenleyici ilacını, antipsikotik ilacını bırakan veya şizofreni geçmişi olan bir kadın hamilelik esnasında psikoz yaşayabilir. Hamilelik esnasında psikotik atak acil bir durumdur, mutlaka bir ruh sağlığı uzmanına başvurulmalıdır. Önceden bipolar teşhisi bulunan bir kadının hamilelik esnasında mani yaşama olasılığı yüksektir. Bipolar teşhisi konmuş kadınların hamilelik esnasında psikoterapi veya psikolojik danışmanlık almaları çok önemlidir.

Hamilelik Psikolojisi ve Doğum Sonrası POSTPARTUM Psikolojik Sorunlar---
Hamilelik Psikolojisi ve Doğum Sonrası POSTPARTUM Psikolojik Sorunlar—

Hamilelik Esnasında Sigara, Alkol ve Madde Kötüye Kullanımı

Alkol ve madde kötüye kullanımı; alkol veya bir maddenin fiziksel, ruhsal ve sosyal alanlarda kişiyi olumsuz şekillerde etkilemesine rağmen kullanılmaya devam edilmesini ifade eder. Hamilelikte alkol veya herhangi bir madde kullanımı, kötüye kullanımdır. Depresyon ve anksiyete bozukluklarına madde kötüye kullanımı eşlik edebilir. Kadınlar depresif ve kaygılı dönemlerde rahatlamak, stresi azaltmak, daha yeterli hissetmek veya gece uyuyabilmek için alkol veya madde kullanımına başlamış olabilirler. Alkol veya madde kötüye kullanımının bir diğer nedeni de partnerin kullanması veya çocukken maruz kalınan ihmal ve istismar olabilir. Aile içi şiddete maruz kalan kadınlarda hamilelik esnasında alkol ve madde kötüye kullanımı riski daha fazla olmaktadır.

Birçok araştırma, hamilelik esnasında alkol veya madde kullanımının oldukça olumsuz etkileri olduğunu kanıtlarla ortaya koymuştur. Alkol ve diğer maddeler, plasenta yoluyla kolayca anneden anne karnındaki bebeğe geçerler. Hamilelikte sigara kullanımı da kanamalı komplikasyonlar, düşük, ölü doğum, prematüre doğum, düşük doğum kilosu ve ani bebek ölümü sendromu gibi birçok sağlık riskini beraberinde getirir. Doğum öncesi nikotine maruz kalmak çocuğun nörolojik gelişiminde bozukluklara ve davranış problemlerine neden olur. Annenin madde kullanımı ise doğuştan anomalilere neden olur. En sağlıklı gebelik, annenin alkol, madde ve sigara kullanmadığı gebeliktir.

Tedavi olmanın önünde etiketlenme, suçlanma, suçluluk ve utanç duygusu gibi engeller olabilir. Bebeği kaybetmeye dair bir korku olabilir. Kötüye kullanıma devam eden kadınların çoğu, bunun kendilerine, hamileliğe ve bebeğe olan olumsuz etkilerine dair detaylı fikir sahibi değildirler.

Hamilelik Psikolojisi ve Doğum Sonrası POSTPARTUM Psikolojik Sorunlar-
Hamilelik Psikolojisi ve Doğum Sonrası POSTPARTUM Psikolojik Sorunlar-

Kadında Doğum Sonrası (Postpartum) Psikolojisi

Doğumdan sonraki haftalar, birçok kadın için, psikolojik rahatsızlıklara yönelik riskli bir zamandır. Doğumdan sonra deneyimlenen psikolojik rahatsızlıklar anne için büyük strese neden olduğu gibi aile düzenini bozabilir, ayrıca uzun süre devam ettiği takdirde çocuğun duygusal ve sosyal gelişimi üzerinde olumsuz etkilere neden olur. Duygudurum ve anksiyete bozuklukları doğum sonrası (postpartum) dönemde kötüleşme eğilimi gösterir. Bu dönemde yaşanan psikolojik rahatsızlıklar annenin çocuğa olan bağlılığını azaltabilir, aile entehrasyonunu bozabilir, annenin, yeni doğan bebeği ve diğer çocukların güvenliği ve psikolojik sağlığı için tehdit oluşturabilir. Mutlu bir olay olarak algılanan bebeğin doğumu, annenin yaşadığı strese şahit olan partner, büyük aile ve çevredeki diğer kişiler tarafından olumsuz karşılanabilir, anlaşılmayabilir ve eleştirilebilir. Böyle bir durumda terapötik müdahale oldukça gerekli ve önemlidir.

Kadında Doğum Sonrası (PostPartum) Depresyon için Risk Faktörleri

  • Doğum öncesi depresyon
  • Düşük özgüven
  • Çocuk bakımının yarattığı stres
  • Doğum öncesi anksiyete
  • Genel stres ve kaygılı olma durumu
  • Aile ve sosyal desteğin olmaması
  • Evlilik ve ilişkisel problemler
  • Depresyon geçmişine sahip olmak
  • Yeni doğan bebeğin ‘zor’ bir tabiatı olması
  • Postpartum melankolisi
  • Bekar anne olmak
  • Maddi zorluklar
  • Beklenmedik veya istenmeyen hamilelik

İlgili Diğer Yazılar

Ailede Travmayla Başa Çıkma

Bağlanma Stilleri ve Çift İlişkisine Etkileri

İlişki Sorunları ve İlişki Sorunlarıyla Başa Çıkma Yolları

Boşanma ve Ayrılık ve Psikolojik Etkileri

Çiftlerin Kavga Etme Nedenleri

Evlilik Terapisi

Evlilik Terapisi Yöntemleri ve İlişki Sorunları

Çift Terapisi ve Çift ilişkisine Faydaları

Aile & Çift ve Evlilik Terapisi Yöntemleri

Evlilik Öncesi Danışmanlık

Kısırlık ve Psikolojik Faktörler

Aile Terapisi ve Çift / Evlilik Danışmanlığı
Hamilelik Psikolojisi ve Doğum Sonrası POSTPARTUM Psikolojik Sorunlar, Hamilelik Psikolojisi, Hamilelikte duygusal sorunlar, ilişki Uzmanı, ilişki Psikoloğu, ilişki Uzmanı Moda, Çift Terapisti Kadıköy, Aile Terapisti Kadıköy, Çift Terapisti Şişli, Hamilelikte Psikolojik Destek, Hamilelikte Terapi