Boşanma Süreci: Evliliği Sonlandırma İsteğini Eş ile Paylaşmak

Boşanma Süreci

Boşanma süreci eşler için çok zor bir süreçtir. Özellikle bu kararın alınması ve karşı tarafa söylenmesi sürecin en zor aşamasıdır.

Evliliğiniz sizi tatmin etmiyor, evliliğiniz içinde mutsuz hissediyor olabilirsiniz. Bu durum yıllardır devam ediyor olabilir. Bir süredir, belki birkaç yıldır boşanmayı düşünüyor, boşandığınızda hayatın nasıl olacağını hayal ediyor olabilirsiniz. Belki eşinizden uzaklaştınız ve belki de ayrı odalarda uyumaya başladınız. Diyaloglarınız yalnızca işlevsel ve sıcaklık içermiyor. Sorunlar hasıraltı edilmiş. Çocuk sahibiyseniz, boşanma isteği çocuğunuza karşı da suçlu hissettiriyor olabilir.

Boşanma Süreci: Evliliği Sonlandırma İsteğini Eş ile Paylaşmak---
Boşanma Süreci: Evliliği Sonlandırma İsteğini Eş ile Paylaşmak—
Boşanmayı Eş ile Konuşma

Sonunda boşanma konusundaki kararınızı netleştirdiniz ve artık bu konuyu eşinizle de konuşmanız gerekiyor. Peki eşinizle nasıl konuşacaksınız? Eşinizle boşanma isteğinizi paylaşmak, boşanma kararını netleştirmek kadar zor bir aşama olabilir.
Boşanma Eşe Nasıl Söylenir, Boşanma için destek, Boşanmak istiyorumEşinize ne söyleyeceksiniz ve nasıl söyleyeceksiniz? Ne söyleyeceğiniz ve nasıl söyleyeceğiniz önemli bir adım. Dikkate almanız gereken bir konu eşinizin bu kararınızı duyduğunda ne kadar şaşıracağı. Bazen iki eş benzer ölçüde evlilikle ilgili mutsuzdur, bir şeylerin yolunda gitmediğinin farkında olunur ancak nasıl yoluna koyulacağı bilinemez. Eşiniz mutsuz olduğunuzu fark etmiş ancak boşanmak isteyecek noktaya geldiğinizi fark etmemiş olabilir. Bazen ise iki eşin pozisyonu çok farklıdır, eşlerden biri her şeyin iyi ve yolunda olduğunu sanıyor olabilir. Eşiniz için boşanma isteğiniz şaşkınlık ve şok yaratıyorsa, bu kararı kabul etmesi daha güç olacaktır. Kararınızı geri çevirmek isteyecektir.

Boşanma Süreci: Evliliği Sonlandırma İsteğini Eş ile Paylaşmak-
Boşanma Süreci: Evliliği Sonlandırma İsteğini Eş ile Paylaşmak-
Uygun Ortam Bulmak

Boşanma kararınızla ilgili konuşmak için ikinizin de uygun olduğu, bölünmeyeceğiniz, telefonların sürekli çalmayacağı ve çocukların yanınızda olmadığı bir zaman belirlemelisiniz. İkiniz için de uygun bir zamanı ayarladığınızdan emin olduktan sonra şöyle bir giriş yapılabilir: ‘Sana zor bir konudan bahsetmek istiyorum. Evliliğimizin devam etmesini istemediğimi anladım ve boşanmak istediğime karar verdim. Bu aslında uzun süredir mücadele ettiğim bir konu. Sanıyorum sen de bir şeylerin yolunda olmadığının ve mutsuz olduğumuzun farkındasın. Ben artık bu konuyla ilgili zorlanma ve acı çekme sınırımın sonuna geldiğimi hissediyorum. Daha fazla sürdürmeye çalışamayacağım. Bunun uzun ve zorlu bir süreç olacağının farkındayım. Medeni, makul ve nezaket içinde bunu çözebileceğimize inanıyorum. Umarım sen de bu şekilde çözebileceğimizi düşünürsün.
Boşanma Psikolojik Danışmanlık Boşanma Psikoloğu Boşanmanın Etkileri

Boşanma Süreci: Evliliği Sonlandırma İsteğini Eş ile Paylaşmak--
Boşanma Süreci: Evliliği Sonlandırma İsteğini Eş ile Paylaşmak–
Olası Çatışmalar

Boşanmak istediğinizi söylediğinizde ortaya çıkabilecek tartışmalara ve bazı durumlarda süregiden tartışmalara hazır olmalısınız. Eşiniz boşanmak istediğinizi ilk duyduğunda kendisini boşanmaya hazır hissetmiyorsa sizinle konuşmak ve sizi vazgeçirmek isteyebilir. Eğer kararınız konusunda netseniz o kendini hazır hissedene kadar beklemeli, zaman tanımalı ve hazırlanmasıyla ilgili yardımcı olmalısınız. Eşiniz size kızabilir de, hatta çok kızabilir, sizi suçlayabilir, eleştirebilir, ‘bana ve çocuklara ne yaptığına bak’ diyebilir. Bu tepkiler olağan ve öngörülebilir. Eşinizin tepkisine nasıl karşılık vereceğiniz boşanma sürecinin nasıl şekilleneceğinde belirleyici olacaktır.

Süreci Kolaylaştırma

Savunmaya Geçmeyin: Eşiniz sizi suçladığında ve eleştirdiğinde siz de karşı atağa geçmek isteyebilirsiniz. Ona şöyle haykırmak isteyebilirsiniz: ‘Böyle olacağını biliyordum, bunu yıllar önce söylemeliydim’ Onu bir eş ve bir ebeveyn olarak eksikleri ve hatalarıyla ilgili suçlamak isteyebilirsiniz, ancak bunları yapmanız diyaloğunuzu çıkmaza sokacaktır. Diyaloğu kolaylaştıracak olan ise eşinizi sessizce ve bölmeden dinlemek, hatta daha fazla anlatması, daha fazla kendini ifade etmesi için cesaretlendirici olmaktır. Eşinizin acı içinde olduğunu unutmamalısınız. Eşinizin duygularını özetlemeli ve onu, onun duygularını anladığınızı göstermelisiniz.
Çift Terapisi, Aile Terapisi, Evlilik Terapisi

Geçmişin Tekrar Gündeme Getirilmesi

Geçmişte kimin kime ne yaptığı tartışmasına girmek anlamsız olacaktır. Kim kime ne yaptı, kim suçlu, kim haksız; bunlar muhtemelen üzerinde ortak bir görüşe varabileceğiniz konular değil. Bunları tartışmak sizi çıkmaza sokar. Odaklanılması gereken evliliğin uzun süredir yürümediği, tek çıkış yolunun boşanmak olduğudur. Muhtemelen evliliğin yıpranmasında iki tarafın da payı vardır ve önemli olan boşanma sürecinden en az yıpranmayla iki tarafında nasıl çıkacağıdır.
Boşanma Süreci, Boşanma Süreci ve Sonuçları, Boşanma Süreci ve Çocuk

Boşanma Süreci: Evliliği Sonlandırma İsteğini Eş ile Paylaşmak
Boşanma Süreci: Evliliği Sonlandırma İsteğini Eş ile Paylaşmak
Boşanma Sürecini Yeniden Gözden Geçirmek

Boşanma konusundaki fikrinizin net olduğunu belirtmeli ve iki tarafın ve varsa çocukların ihtiyaçlarını da göz önünde bulunduracak medeni, makul ve adil bir anlaşmaya varmak istediğinizi belirtmelisiniz, ancak bunlar ilk günün konusu değil. İlk gün yalnızca boşanma isteğiniz ve eşinizin bu isteğinizi duyunca yaşadığı duyguları anlamaya ayrılmalı. Diğer konular -çocuklar, ekonomik sorunlar-, daha sonraki konuşmaların konusudur. Bir gün ve bir konuşma içinde her şeyi çözmeyi beklemeyin. Bu konuda bir evlilik terapistinden yardım almak çoğu zaman iki taraf için de kolaylaştırıcı olur.