Ergen ve Ergenlik Dönemindeki Çatışmalar

Ergen ve Ergenlik Dönemindeki Çatışmalar, Ergen, Psikolog, Çocuk Psikoloğu, Psikolog Şişli, Psikolog Kadıköy, Çocuk Terapisti Moda, Çocuk Psikolojisi, Ergen Psikolojisi, Çocuk pedagogu Kadıköy, Çocuk Psikoloğu Moda Kadıköy, Oyun Terapisi

Ergenlik Nedir?

Ergenlik çocukluk ile yetişkinlik arasında ince bir çizgide asılı duran bir yalnızlık dönemi gibidir. Ebeveynleri için ergenlik dönemindeki çocuklarını anlamak çok zordur. Ergenler, çevrelerindeki yetişkinlerin onları anlamadığından yakınsalar da aslında bu anlaşılmama durumu kendi içlerinde de yaşadığı ruhsal bir süreçtir. Ergenlik dönemindeki bir çocuk henüz kendini anlayamıyordur, kendi bedeninde olup biteni, duygularındaki değişimleri ve dönüşümleri anlamlandırmakta zorluk yaşıyordur. Bir yandan yakınlık kurup anlaşılmayı beklerken bir yandan da çevresindeki yetişkin dünyasına mesafe alarak kendisini uzaklaştırmaya çabalar. Ergenler, çocukluğunu yitirmiştir, çocukluğu ile beraber yetişkinler tarafından çocukluğundan ona sunulan sonsuz şefkati, sabrı ve toleransı da yetirmiştir. Artık hata yapma şansı daha azdır, yapacağı herşeyin sorumluluğunu almak zorunda kalacaktır. Aynaya baktığında ona yansıyan görüntüsü değişmiştir, kendi gölgesi bile artık yabancı gibidir ergen için. Yabancı bir diyarda geziniyor gibidir, tanıdık bildik kimse kalmamıştır, çevresinde konuşulan dil ve bedeni bile yabancı gelmeye başlar. Bu gizemli, bilinmez diyar ergen için bir yandan keşfedilmesi gereken heyecan dolu bir yerken bir yandan da belirsiz olması sebebiyle korkutucu ve kaygı vericidir. Ergenler için büyümek karmaşık duyguları bir arada barındıran bir yolculuk gibidir. Bir yandan büyümek ister, yeniliği keşfetmek, merak ettiği ne varsa bilmek, öğrenmek ve deneyimlemek ama bir yandan da ona tanıdık ve bildik gelenden uzaklaşmamak.

Ergen ve Ebeveyn İlişkileri

Tam da bu noktada ebeveynlere çok fazla iş düşmektedir. Ergenler, yetişkin dünyasına adım atmaya çalışırken onlara yabancı ya da tekinsiz gibi görünen bu yolculukta rehberlik edecek ebeyenlere ihtiyaç duyarlar, ergenler her ne kadar bunu istemiyor gibi görünselerde. Özgür olmak, bilinmezlikleri keşfetmek, bireyselliğini ortaya koyma çabası bu dönem ergenin dünyasında ön plandadır. Ebeveynler, ergenin özgürleşme, bireyselleşme ve kendi kimliğini bulma süreçlerine nasıl rehberlik edebilirler? Ergenin yaşayacağı zorlu süreçte ebeveynleri de duygusal olarak zor bir süreç beklemektedir. Ebeveynler sıklıkla ergenlik dönemindeki çocuklarına nasıl davranacaklarını bilemedikleri konusunda yakınırlar. Ne kadar ergenin özerkleşmesine / bireyselleşmesine izin verilecek, aile ile aralarındaki duygusal bağ kopmadan ergenin mahremiyetine de özen göstererek ne kadar mesafe konulacak? Ergen için sınırların varlığı önemlidir. Ebeveynler tarafından konulan sınırların, ruhsal olarak kapsayıcı bir işlevi bulunur. Bu sınırların varlığında ergen kendini güvende hissedebileceği bir alan yaratabilecek ve bu güvenli alan içinde ergenlik oyununu oynayabilecektir.

Ergen ve Ergenlik Dönemindeki Çatışmalar--
Ergen ve Ergenlik Dönemindeki Çatışmalar–

Ergenlerle İlişki Sorunları ve Çatışmalar

Çoğu ebeveyn ergen çocukları ile ilişki kurmakta zorluk yaşadıklarında ya da onlara ulaşamadıklarını düşündüklerinde “oğlumun/kızımın arkadaşı olmak istiyorum” şeklinde ifadeler kullanırlar. Ergenin çevresinde onunla benzer düşünen, benzer kaygılar yaşayan bir çok arkadaşı vardır, ergenin ihtiyacı duyduğu ona ebeveynlik yapan “bir anne ve babaya sahip olmaktır”. Ergenler çoğu zaman uzaklaşarak ya da sessizlikleri ile anlaşılmayı beklerler ya da bazen diğer uçta riskli davranışlar göstererek ebeveynlerinin onları anlamasını beklerler. Pasif şekilde sessiz kalarak ya da öfkesini kusarak ebeveynleri ile iletişim kurmaya çalışırlar. Ergenler, ebeveynleri için bir yabancıya dönüşmüş gibidir, karşılarında daha önce görmedikleri halleri ile biri durmaktadır ve onlar için de bu durum çok fazla kolay değildir.

Ergen ve Ergenlik Dönemindeki Çatışmalar-
Ergen ve Ergenlik Dönemindeki Çatışmalar-

Ergenlik Dönemindeki Çocuklara Anne Babalar Nasıl Davranmalı

Bu süreç ebeveynler için çok zorlu geçse de unutmayın ki ergenin yaşadığı duygular tanıdık sizin için kendi ergenlik sürecini düşündüğünüzde. Ergenlik dönemindeki çocuk için ise bu durum yenidir ve alışmaya çabalıyordur. Ergen çocuğunuz sizi kendisinden uzaklaştırmaya çalışsa da onları dinleme alanı her zaman sunmalısınız. Özerk bir birey olabilmesi için desteklemeli ancak size ihtiyaç duyduğu anda da her zaman ulaşılabilir olmalısınız. Ne çok fazla sınırlar ile ergeni boğan veya yutan olmalı ne de sınır koymayarak ergende tutulmuyorum boşluktayım duygusu yaşatmalı. Ergenler, dış dünyanın yabancılığı karşısında yeterince kırılgandır bu sebeple karşısında ne yaparsan yapsın onları her zaman dinleyen ve anlamaya çalışan ebeveynlere ihtiyaç duyarlar.

İlgili Diğer Yazılar

Çocuk Odaklı Aile Terapisi

Boşanma ve Psikolojik Etkileri

Çocuk Çizimlerini Anlamak 

Sınav Kaygısı ve Sınav Kaygısıyla Baş etmek

Çocuk ve Ergen Terapisi ve Danışmanlığı

Çocukluk Çağı Depresyonu

Oyun Terapisi

Ergen ve Ergenlik Dönemindeki Çatışmalar, Ergen Çatışmaları, Ergen Çatışması, Ergen Danışma Merkezi, Ergen Danışmanlığı, Ergen Davranış Bozukluğu Tedavisi, Ergen Davranış Bozuklukları, Ergen Davranışları, Ergen davranışları nasıl yönlendirilir, ergen davranışları nedir, ergen davranışlarını anlama kılavuzu, ergen ebeveyn çatışması, ergen yetişkin çatışması, ergenle iletişim, ergenler, ergenlerle iletişim

8 YORUMLAR

    • Merkezimize başvurarak oyun terapisi ve çocuk terapisi konusunda uzman çocuk psikologlarımızdan destek alabilirsiniz

    • Merkezimize başvurarak oyun terapisi ve çocuk terapisi konusunda uzman çocuk terapistinden destek alabilirsiniz.

  1. Okulda çocuğum sorun yaşıyor. Öğretmeni bir çocuk psikoloğundan yardım almamızı istedi.

    • Merkezimize başvurarak oyun terapisi ve çocuk terapisi konusunda uzman çocuk terapistinden destek alabilirsiniz.

    • Merkezimize başvurarak oyun terapisi ve çocuk terapisi konusunda uzman çocuk terapistinden destek alabilirsiniz.

Comments are closed.