Madde ve Alkol Bağımlılığı ve Terapi

Madde ve Alkol Bağımlılığı ve Terapi, Bağımlılık, Terapi, Terapist, Psikoterapi, Psikoterapist, Anadolu Yakası Terapist, Avrupa Yakası Terapist, Moda Terapist, Yetişkin Terapisti, Psikolog

Madde ve Alkol Bağımlılığı ve Terapi

Madde ve alkol bağımlılığı sorunundan muzdarip kişilerin tedavisinde psikolojik destek ve yardım en az ilaç tedavisi kadar önemli bir konudur. Çünkü gerekli terapi veya benzeri psikolojik destek ve yardımın verilmediği durumlarda madde ve alkol bağımlısı olan kişilerin tedaviyi bırakma olasılıkları yükselir. Madde ve alkol bağımlılığının terapisi alanında çalışan önde gelen terapistlerden Buber, alkol ve madde kullanımı ile çalışırken bağımlılığı biyolojik bir sorun olarak görmez. Ona göre terapi ilişkisinde “bu hastalık / bağımlılık nasıl bir kişiye sahip” demek, “kişinin bağımlılığı ya da hastalığı nedir” diye soruna yaklaşmaktan çok daha faydalı olabilir.

Madde ve Alkol Bağımlılığı ve Terapi
Madde ve Alkol Bağımlılığı ve Terapi

Madde ve Alkol Bağımlılığının Tedavisi

Madde ve alkol bağımlılığı tedavisinde sık rastlanan durumlardan birisi de, ailelerin çoğu zaman bağımlı bir aile üyesi olduğu için yoğun utanç ve suçluluk duygusu yaşamasıdır. Aileler için bağımlı kişinin üzerinden yaşanan utanç ve suçlama döngüsü çoğu zaman sorunu daha da büyütür ve madde ve alkol bağımlılığı tedavisini içinden çıkılmaz bir hale sokar.  Bu döngünün yeniden ele alınarak çözümlenmesi madde ve alkol bağımlılığı tedavisine büyük bir katkı sunacaktır. Madde ve alkol bağımlılığının tedavisinde sedece bu döngü üzerine tekrar düşünülmesi, sorunun ne kadar kapsamlı ve çok boyutlu olduğunu anlamada yetersiz kalabilir. Buber alkoliklerin ya da diğer bağımlılıkları olan bireylerin her ne kadar maddenin etkisiyle öyle davranışları olsa da, iradesiz, ahlaksız, akılsız gibi düşünülmeden “bloke olmuş” gibi düşünülmesinin öneminden bahseder.

Madde ve Alkol Bağımlılığının Tedavisinde Zorluklar

Madde bağımlılarıyla yapılan terapi çalışmalarında pek çok terapistin girdiği çaresizlik ve elinden bir şey gelememe duyguları, tıpkı bağımlının madde karşısındaki durumu gibidir. Madde bağımlılarının pek çoğunun yaşantısında çeşitli travmalar, stres, sınırlı sosyal kapital, yakın ilişkilerin yokluğu ya da yetersizliği, sıkışmışlık ve çaresizlik halleri gibi pek çok durumdan bahsetmek mümkün. Bütün bunların arasında sığınılan madde de bu durumlara ek başka bir problem olarak bireyin ve içinde bulunduğu ailenin yaşantısında yer alır ve yaşanılan o sıkışmışlık ve çaresizlik hislerini daha da pekiştirir. Madde ve alkol bağımlılığı tedavisinde bağımlı birey kadar bağımlının içinde bulunduğu ailede de çaresizlik tedaviye başlamayı engelleyici bir unsur olarak ortaya çıkar. Bu açıdan düşünüldüğünde, başedilmesi en zor duygu da çaresizlik duygusudur. Hem madde ve alkol bağımlılığının tedavisinde, hem de madde ve alkol bağımlılığı tedavisine yönelik olumsuz tutumları olan bağımlı kişilerin tedaviye motive edilmesinde bir terapistten alınacak yardımın tedavinin başarısına olumlu bir etkisi olacaktır.

İlgili Diğer Yazılar

Yas Sürecinde Psikolojik Yardım

Utanç, Psikolojik Gelişim ve Ruh Sağlığı

Terapinin Faydaları

Terapi Yöntemleri

Bağımlılık

Psikoterapi Nedir?

Depresyon Nedir?

Panik Bozukluk Nedir?

Yeme Bozuklukları

Yas Sürecinde Psikolojik Yardım

Madde ve Alkol Bağımlılığı ve Terapi, Bağımlılık, Terapi, Terapist, Psikoterapi, Psikoterapist, Anadolu Yakası Terapist, Avrupa Yakası Terapist, Moda Terapist, Yetişkin Terapisti, Psikolog

1 Yorum

Comments are closed.