Uyku Bozuklukları

Uyku Bozuklukları, Psikoterapist Kadıköy, Psikoterapi Kadıköy, Psikolog Moda, Psikolojik Danışmanlık, Terapist, Psikolojik Destek, Avrupa Yakası Psikolog, Anadolu Yakası Psikolog, Kadıköy Psikolog, Taksim Psikolog

Uyku Bozuklukları nedir?
Yorgunluk, aşırı sinirlilik, yüksek tansiyon, depresyon, unutkanlık, konsantrasyon bozukluğu, kontrol edilemeyen şişmanlama gibi sorunlarınız varsa; nedeni, sizin fark edemediğiniz uyku apnesi olabilir.
Tedavi edilmeyen uyku apnesi son yıllarda kalp hastalıkları da dâhil olmak üzere yaşamı tehdit eden ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir.

Uyku Bozuklukları
Uyku Bozuklukları

Neden Uyuruz?
Uyku sadece günlük yaşamın dışında kalmış bir zaman parçası değil; bedenin kendini yenilediği, sağlıklı ve uzun yaşamın temeli oluşturan bir ihtiyaçtır. Yeterince alınamayan uyku, insanın kendini gün boyunca yorgun-bitkin ve uykulu hissetmesine neden olur. İşinizin kalitesi,odaklanma yeteneğiniz ve çevrenizdeki diğer insanlarla olan ilişkileriniz etkilenebilir.

Kaç Saat Uyumalıyız?
Uyku ihtiyacı kişiden kişiye değişir. 4-5 saatlik uyku ile ve zinde uyanan ve gün boyu dinç kalan insanlar olduğu gibi sekiz saat uykudan sonra bile uyuma ihtiyacı duyan insanlar da vardır. Uyku süresi kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Sabah dinç uyanmanız ve kendinizi gün içinde zinde hissetmeniz önemlidir.

Uyku Apnesinin Belirtileri Nelerdir?
Hayati sağlık sorunlarına neden olabilen uyku apnesinin belirtilerini hastanın kendisinin fark edebilmesi zordur. Genellde hastanın yaşadığı uyku sorununu yakınları fark eder. Uyku apnesinin en önemli belirtisi gece uykusu süresince ani solunum duraklamaları, çok gürültülü horlamalar ve iç ekmelerdir. Bu solunum düzensizlikleri, birçoğumuzda zaman zaman ortaya çıkan yumuşak, hafif horlamalardan farklıdır. Bu tip horlamalar daha çok sırtüstü uyuma sırasında gerçekleşirken, apne türü horlamalar her türlü pozisyonda gerçekleşebilir. Apne tipi horlamada hasta, sürekli el kol hareketlerinden rahatsız bir şekilde uyumaya çalışır.

 Uykuya dalma, uyanma veya rüya görme sırasında bazı solunum düzensizlikleri hemen herkeste görülebilir. Uyku apneli hastalarda ise sık tekrarlanan uzun süreli solunum durmaları görülmektedir. Apneli durumlarda 10 saniyeden başlayan solunum duraklamaları bir dakikadan fazla sürelere kadar devam edebilir. Uykuları süresince saatte 20, hatta 100 defa tekrarlayan, bir dakikaya varan nefes durmaları ile boğulurcasına mücadele eden kişilerde uyku ve oksijen yetersizliğinin büyük sorunlara neden olması kaçınılmazdır.

Uyku Apnesi Nelere Sebep Olabilir?
Düzensiz kalp atışları
Kalp büyümesi
Kalp krizi riskinin artması
Yüksek tansiyon
Aşırı yorgunluk ve gündüz uyuklamaları
Trafik kazaları (direksiyonda uyku gelmesi)
Cinsel arzunun azalması, iktidarsızlık
Kontrol edilemeyen şişmanlama (zayıf, normal kilolu insanlarda da uyku apnesi görülebilir)
Uykuda terleme, sık idrara çıkma
Aşırı sinirlilik, depresyon, canlılığın kaybolması

Uykunuz sırasında aşağıda sıralanmış durumlardan hangilerini yaşadığınızı inceleyerek yardıma ihtiyacınız olup olmadığını anlayabilirsiniz:

Hatırlamadığım halde bana uykum sırasında horladığım, tıkandığım veya nefesimin durduğu söyleniyor.
Gece boyunca kalp çarpıntısı veya kalp atışlarımın teklediğini hissederek uyandığım oluyor.
Gece iyi uyuduğum halde gün içerisinde kendimi uykulu hissediyorum.
Sık sık baş ağrısı ile uyanıyorum.
Araba kullanırken veya iş yerimde aşırı uyku ihtiyacı hissediyorum.
Gün içerisinde karşı koyamadığım uyuklama nöbetlerim oluyor.
Uykuya dalarken veya uyanırken rüya benzeri hayaller görüyorum.
Kızdığımda, şaşırdığımda, üzüldüğümde veya korktuğumda aniden uykuya daldığım oluyor.
Uyanınca birkaç dakika yerimden kıpırdayamadığım zamanlar oluyor.
Gece boyunca kol ve bacaklarımda atmalar olduğu yanımdakini tekmelediğim söyleniyor.
Uyumak için uzandığımda bacaklarımda sık sık karıncalanma hissediyorum.
Gece sık sık bacak kramplarıyla uyanır ve bundan kurtulmak için ayağa kalkıp yürüme ihtiyacı hissederim.
Sık gördüğüm ürkütücü, kötü rüyalardan rahatsız oluyorum.
Uykum sırasında yürüdüğüm, konuştuğum veya dişlerimi gıcırdattığım söyleniyor.

Bu sorunlardan birini ya da birkaçını yaşıyorsanız bunu önemsemek gerekir. Tedavi için gerekli önlemler alınmalıdır.

İlgili Diğer Yazılar

Yas Sürecinde Psikolojik Yardım

Terapinin Faydaları

Terapiye Dair

Psikoterapi Nedir?

Depresyon Nedir?
Uyku Bozuklukları, Psikoterapist, Psikoterapi, Psikolog, Psikolojik Danışmanlık, Terapist, Psikolojik Destek, Avrupa Yakası Psikolog, Anadolu Yakası Psikolog, Kadıköy Psikolog, Taksim Psikolog

1 Yorum

  1. […] Uyku konusunda yaşanan problemlerin altında depresyon veya diğer psikolojik rahatsızlıklar, ya da kalp rahatsızlıkları bulunabilir. Bir uzmana başvurulması oldukça önemlidir. Uyku problemleri stresten, bir hastalıktan, fiziksel problemlerden, duygusal problemlerden, kullanılan ilaçlara bağlı olarak veya fazla kafein ya da alkol almaktan kaynaklanabilir. Uyku Bozuklukları, Psikoterapist Kadıköy, Psikoterapi Kadıköy, Psikolog Moda, Psikolojik Danışmanlık, Terapist, Psikolojik Destek, Avrupa Yakası Psikolog, Anadolu Yakası Psikolog, Kadıköy Psikolog, Taksim Psikolog Kaynak: Lunar Psikoterapi […]

Comments are closed.